Desembre 05, 2024

ajuntamentdaltvila

Bernat NadalLa Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica el mes d’abril a l’escriptor Bernat Nadal Nicolau en el 50 aniversari de la publicació del seu primer poemari, La desintegració del desig.

Bernat Nadal Nicolau (Manacor,1950). Poeta, narrador i assagista. Es va iniciar en la poesia amb l'estímul de dos grans poetes mallorquins dels quals va ser amic i deixeble: el també manacorí Miquel Àngel Riera, qui també serà Escriptor del Mes el pròxim mes de juliol en complir-se 25 anys de la seua mort i el santanyiner Blai Bonet, qui va ser l’Escriptor del Mes el desembre de 2011.

Ha viscut sempre a la seua ciutat, on ha destacat com a activista cultural. Ha col·laborat a la premsa de Mallorca; va ser corresponsal del Diari de Balears publicant-hi les seues cròniques sobre llengua catalana i ha fet múltiples col·laboracions a la premsa de Manacor. Ha traduït també al portuguès diversos poemaris. De fet, els millors traductors catalans de literatura en llengua portuguesa són escriptors illencs.
La poesia és el referent del nostre Escriptor del Mes. L’any 1971 es va donar a conèixer amb el poemari La desintegració del desig. L’any 1972 va publicar Tretze poemes i aquest mateix any es va fer mereixedor del Premi Ciutat de Manacor amb Elegies a la injusta manera de representar lliurement el paper de la comèdia. Altres obres seues són Memòria fòssil (2005) i El vestit vermell (2008). Amb La carn que cruix (2009) va aconseguir el Premi Mallorca de Poesia. De narrativa i assaig són seues les obres Petrus (1979), Nunsi: la dansa com a art (2001), Raó Blaugrana, el Barça com a filosofia (2008), un llibre sobre futbol que es pot situar entre l’assaig i la ironia; i La part freda del llit (2012).

Camille, fins ara el seu últim llibre de poemes, constitueix un homenatge poètic a l’escultora francesa Camille Claudel, una dona que va patir per la seua doble condició de dona i d’artista a finals del segle XIX i consta de dues parts: “Cant de Camille” i “Cartes a Camille”. Ambdues comprenen el lament de l’artista que va destacar de manera precoç pel seu talent i que, això no obstant, només va ser coneguda per la seua relació amb els homes que varen passar per la seua vida: el seu germà, l’escriptor i diplomàtic francès, Paul Claudel, i Auguste Rodin, el gran escultor. Camille, que inclou un epíleg a càrrec de Laura Borràs. Basat en aquesta obra, la companyia La Fornal va fer a Manacor representacions teatrals del seu espectacle Camille Claudel.

Wpp