L’escriptora del mes d’octubre a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa és Tomasa Cuevas amb motiu del centenari de la seva mort.
Tomasa Cuevas Gutiérrez va néixer a Brihuega, província de Guadalajara, l’any 1917. Filla d'una família molt humil, treballà des dels nou anys. Als quinze ingressà a la Unió de Joventuts Comunistes d’Espanya. En esclatar la guerra civil espanyola, s'incorporà en multitud de tasques a la defensa de la Segona República Espanyola des dels rengles d'aquella organització i després des del PCE.
Detinguda i empresonada el 1939, va estar condemnada a trenta anys de presó, dels quals en va complir sis, repartits entre les presons de Guadalajara, Durango, Santander, Ventas i Segòvia. El 1944 va ser alliberada i desterrada a Barcelona.
S'incorporà al PSUC, fins que el 1945 fou detinguda de nou i salvatgement torturada a la Prefectura de Policia de la Via Laietana.
Fou ingressada a la presó de dones de les Corts on va romandre prop d'un any. Va obtenir la llibertat condicional el 1946.
De nou en llibertat, es va casar amb el seu company, el conegut dirigent comunista Miquel Núñez González. Ambdós treballaren en la clandestinitat durant un temps a Andalusia. Tornà a Barcelona i davant el temor de tornar a ser detinguda, s’exilià a França i després passà a Praga. A final dels 60 tornà a Espanya i a l’activitat política contra la dictadura en el equip central de propaganda del PSUC. Fou membre de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics.
L’any 1974 Teresa Cuevas va decidir recórrer Espanya i gravar amb un magnetòfon els testimonis d’antigues companyes que havien estat amb ella en diverses presons. Comptava amb pocs mitjans econòmics, però va rescatar la memòria silenciada de més de tres-centes dones.
Aquesta tasca culminaria en una monumental trilogia sobre les dones a les presons de Franco, publicada a començament de la dècada de 1980: Cárcel de Mujeres -dos volums- i Mujeres de la Resistencia, referents inexcusables per a l'estudi de la repressió femenina durant el franquisme.
Aquesta obra fou ordenada i reeditada l'any 2004 per l'Instituto de Estudios Aragoneses i la UNED, en un volum titulat Testimonios de mujeres en las cárceles franquistas.
El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la trajectòria de lluitadora antifranquista i el 8 de març de 2007 fou guardonada amb la Medalla al Mèrit del Treball. Poc després, moria a Barcelona el 25 d'abril de 2007. En 2015, el Centre Cívic de Les Corts va adoptar el seu nom.
La Biblioteca Municipal d’Eivissa de Can Ventosa, exposa les obres de Tomasa Cuevas i completa aquesta temàtica amb una tria de les obres sobre dones a les presons en la època franquista.