Qualsevol edifici del municipi pot consultar el potencial de generació solar de forma gratuïta en un mapa interactiu
La ciutat podria cobrir gairebé una quarta part de tota la demanda energètica amb energia solar, segons l'estudi
El recent estudi de potencial solar dut a terme per a l'Ajuntament d'Eivissa per la tecnològica ImpactE revela que el municipi d'Eivissa té la capacitat de transformar-ne el model energètic mitjançant la instal·lació de sistemes fotovoltaics a cobertes d'edificis. L'anàlisi conclou que la ciutat d'Eivissa podria assolir una potència total òptima de 48,5 MWp, cosa que es traduiria en la instal·lació de 122.760 panells solars distribuïts per tota la superfície urbana i periurbana. Amb aquesta infraestructura, el municipi seria capaç de generar 66,1 GWh anuals d'energia solar, cosa que representa el 23,8% de les necessitats energètiques anuals.
Aquest aprofitament solar tindria un impacte econòmic i ambiental significatiu, permetent un estalvi anual estimat de 12.980.000 € i evitant l‟emissió de 10.529 tones de CO₂ cada any (equivalent a plantar 334.255 arbres o deixar de recórrer 65 milions de quilòmetres amb cotxe). L'energia generada seria suficient per cobrir el consum elèctric equivalent de 18.889 vivendes.
Gràcies a aquest estudi, que es va iniciar per analitzar les possibilitats de generació d'energia solar en edificis i instal·lacions municipals, i finalment es va decidir estendre a tot el municipi, qualsevol edifici del municipi pot comprovar en funció de la seva situació i superfície quantes plaques solars i quina potència podria instal·lar al terrat. Tota la informació es pot trobar al mapa solar interactiu del municipi dEivissa, que lAjuntament posa a disposició de tots els seus habitants perquè puguin consultar lliurement el potencial solar i destalvi en cada immoble. El mapa interactiu està disponible en obert a l'adreça https://ibiza-atlas.urbanimpacte.com/
És una iniciativa pionera on l'Ajuntament posa a disposició del ciutadà aquesta informació per fomentar les instal·lacions fotovoltaiques a tot el municipi, i suposa un pas més en les mesures que l'Ajuntament d'Eivissa està impulsant en matèria de sostenibilitat.
Edificis públics: una estratègia optimitzada d'autoconsum col·lectiu
A més, l'Ajuntament d'Eivissa vol liderar amb l'exemple, per la qual cosa ha desenvolupat una proposta estratègica per a la instal·lació solar als seus propis edificis municipals. Dels 73 edificis i instal·lacions municipals disponibles, i d'acord amb les dades que ofereix l'estudi desenvolupat per ImpactE per a l'Ajuntament d'Eivissa, l'Ajuntament podrà generar energia suficient per autoabastir-se realitzant instal·lacions en tan sols 16 d'aquestes instal·lacions, de les quals 9 nou ja compten avui dia amb instal·lacions o projectes en marxa. Amb una potència total de 1.149,7 kWp, aquesta estratègia permetrà a lAjuntament dEivissa un estalvi econòmic anual de 289.741€ i una reducció de 268,3 tones de CO₂. A més, presenta un període de retorn de la inversió de només 3,8 anys. Això convertirà l'Ajuntament d'Eivissa en un Ajuntament pràcticament “zero emissions” pel que fa a les seves pròpies instal·lacions municipals.
D'altra banda, i a part d'aquestes 16 instal·lacions per a autoconsum del mateix Ajuntament, el consistori cedirà cobertes per liderar una iniciativa d'autoconsum col·lectiu, posant-les a disposició dels ciutadans que es vulguin adherir, amb una capacitat per a la participació de més de 2.000 famílies del municipi. Mitjançant aquesta iniciativa l'Ajuntament instal·larà plaques fotovoltaiques a diverses cobertes perquè els ciutadans situats en un perímetre de dos quilòmetres i que no tinguin possibilitat d'instal·lar plaques a les cobertes, o aquells que visquin de lloguer, puguin adherir-se a un model d'autoconsum utilitzant aquestes plaques situades a edificis municipals.
Aquestes iniciatives situen la ciutat dEivissa a lavantguarda en sostenibilitat, ja que es tracta del primer municipi de Balears a desenvolupar un projecte daquestes característiques, i un dels primers dEspanya. És per això que el regidor de medi ambient Jordi Grivé ha destacat que "la sostenibilitat una vegada més deixa de ser un discurs per convertir-se en accions concretes a la ciutat dʻEivissa. Amb aquest innovador projecte no només facilitem a tots els veïns del municipi dades sobre el potencial solar dels seus edificis, sinó que liderem i impulsem lʻautoconsum des del propi Ajuntament, convertint-nos en el primer municipi".