El Servei d’Acollida Municipal de l’Ajuntament d’Eivissa amplia la seva xarxa de pisos amb tres noves places, sumant així deu places que complementen el centre d’acollida.
El Servei d’Acollida Municipal (SAM) de l’Ajuntament d’Eivissa incorpora un quart pis a la seva xarxa de recursos, amb el que s’amplia la seva capacitat d’acollida en pisos fins a les deu places en quatre habitatges. Aquest nou recurs permet que hi convisquin fins a tres persones adultes, sempre amb la supervisió del SAM i el treballador social de referència.
Fins ara es disposava de tres pisos, un de tres places i dos més amb capacitat per a dos persones. Amb aquest últim, el SAM disposa de dos pisos per a tres persones i uns altres dos amb una capacitat de dues places.
Aquesta mena de pis és el referent per a persones que, estant en situació de risc d’exclusió social o immersos en un pla de feina dels serveis socials municipals, requereixen d’un suport temporal per recuperar l’autonomia. Durant el procés es treballa amb aquestes persones mitjançant un pla de treball supervisat en cada cas i orientat a millorar les seves habilitats de convivència i manteniment de la pròpia llar.
Val a dir que la xarxa de pisos es va posar en marxa l’octubre de 2017 i s’acaba de complir el primer any de la seva posada en marxa. En aquest temps han passat per aquest recurs un total de 18 persones (cinc durant els dos mesos i escaig en que va funcionar l’any passat i unes altres 13 fins a mitjans del passat mes d’octubre). Els usuaris han estat principalment homes, 12 davant les cinc dones ateses, tot i que elles varen ser majoria en els primers mesos de la posada en marxa d’aquests habitatges (tres davant els dos homes que hi convisqueren el 2017).
Pel que fa al total de les persones ateses al Servei d’Acollida Municipal, han estat 90 en el que portem de 2018 (fins el passat 17 d’octubre), de les que 72 ho han estat al Centre d’Acolliment Municipal (47 homes i 25 dones) mentre que en els altres 13 casos, s’ha considerat més adequat el recurs dels pisos. En quant a l’any passat, el total de persones ateses pel SAM va ser de 135; gairebé a totes se les va proporcionar allotjament al CAM (130) i només a les cinc mencionades se les va poder oferir l’accés a un dels pisos, atès que és un recurs que es va posar en marxa a l’últim trimestre de llavors. A més de l’acolliment, es varen proporcionar serveis complementaris (bugaderia, menjador...) a unes altres 351 persones, amb un total de 921 atencions.
Tant els pisos com el CAM són considerats recursos d’alta exigència, en els que no està permès el consum de substàncies estupefaents o alcohol i lligats al compromís de l’usuari amb un pla de treball orientat a la normalització de la seva situació. Són, per tant, recursos temporals en situacions de dificultat puntual que poden derivar en casos d’exclusió sense l’ajut dels serveis socials. Atenen una tipologia molt diversa de casos, des de llargues convalescències posthospitalàries (donat que no hi ha places per a malalts crònics a la sanitat pública) a la simple pèrdua d’una feina que pot deixar a la persona al carrer en quedar-se sense recursos o pensionistes amb jubilacions tan baixes que no poden fer front al propi manteniment.
Més enllà d’aquesta ajuda a persones en situació de risc d’exclusió, des de l’Ajuntament d’Eivissa es varen tramitar 279 ajudes a famílies i persones residents al municipi per l’accés i el manteniment a l’habitatge, que varen sumar un total de 107.694,95 euros. A més, es varen concedir 18 ajudes urgents per allotjament, amb un total de 3.558,58 euros.
En el que portam d’aquest any, la demanda d’ajuts urgents ha pujat fins a les 41 atencions, que han suposat una despesa de 11.880,51 euros, mentre que se n’han tramitat 228 de les que faciliten l’accés a un habitatge o el manteniment del beneficiari a la seva llar, per un import de 93.176 fins al 17 d’octubre. Addicionalment, s’han tramitat unes altres 147 ajudes destinades a fer front al pagament de deutes en algun subministre, amb un total de 26.674 euros concedits per a casos de pobresa energètica.