Setembre 11, 2024

ajuntamentdaltvila

Nit del Patrimoni 2021La presentació oficial es celebra aquest divendres, 10 de setembre, a les 11 del matí, a l'Institut Cervantes. L'esdeveniment, organitzat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, tornarà a convertir-se en un referent artístic de tot el país el proper dissabte 18 de setembre.

Les 15 ciutats inscrites en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO celebren de forma simultània la gran festa de la cultura, que inclou la quarta edició de Festival de Dansa Escena Patrimoni, l'obertura de monuments oberts en horaris extraordinaris i múltiples activitats artístiques.

L'esdeveniment compta per segon any consecutiu amb el suport oficial de la UNESCO i la programació serà retransmesa en línia a tothom des de la web d'UNESCO i amb la col·laboració de les associacions de Patrimoni Mundial de Cuba, Mèxic i Perú.

Madrid, 7 de setembre de 2021- El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya torna a posar en marxa un dels esdeveniments culturals més destacats de país. El proper 18 de setembre se celebra la quarta edició de La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimonio: Les quinze ciutats del prestigiós Grup oferiran als seus veïns i veïnes i als seus visitants desenes d'esdeveniments de primer nivell artístic en un esdeveniment simultani únic a Espanya.

Convocatòria: La presentació de 'La Nit del Patrimoni' se celebra aquest divendres, 10 de setembre, a les 11 del matí, a la seu de l'Institut Cervantes de Madrid, al carrer Alcalá, 49.

Assisteixen: El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna; el secretari general de Cultura i Esport del Ministeri Cultura i Esport, Víctor Francos, i el director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, presentaran de manera oficial l'extens programa d'espectacles, activitats culturals i esdeveniments en els 15 nuclis històrics Patrimoni de la Humanitat.

L'acte de presentació a Madrid es realitzarà davant múltiples autoritats públiques i convidats, incloent a representants de les entitats patrocinadores i les institucions col·laboradores, que comprovaran l'extensa programació cultural de les 15 ciutats, al costat de representants de l'Ajuntament de Madrid, ja que el Grup va recolzar la candidatura de 'Madrid, Paisatge de la Llum' com a Patrimoni Mundial. L'acte també comptarà amb l'actuació de la ballarina Carmen Fumero, que presentarà el seu espectacle a San Cristóbal de la Llacuna el 18 de setembre, i amb la intervenció d'Antonio Ruz, ballarí que actuarà a Còrdova i que prendrà la paraula en representació de les 15 companyies protagonistes del Festival Escena Patrimoni.

"Es tracta de la posada de llarg d'un esdeveniment que en pocs anys ha calat entre la societat espanyola i s'ha convertit en una de les banderes culturals, de difusió i promoció, i de protecció del patrimoni per part del Grup", afirma Rodríguez Osuna, que subratlla que "la Nit del Patrimoni simbolitza l'aposta per la unió de cultura i patrimoni per part de les quinze ciutats i ens posiciona com a líders de la difusió cultural a Espanya".

La directora general de Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco, Mechtild Rössler, ha confirmat per segon any consecutiu el suport del Centre Mundial de la Unesco a la Nit del Patrimoni incorporant la retransmissió a la seva pàgina web perquè pugui ser seguit des de qualsevol país del món en directe i també es difondrà a través de xarxes socials i els seus canals de comunicació. De la mateixa manera, les Associacions de Patrimoni Mundial de Cuba, Mèxic i Perú retransmetran els esdeveniments a través de les seves plataformes.

La Nit del Patrimoni estarà estructurada en tres seccions comunes a les 15 ciutats:

1.- ESCENA PATRIMONI: Festival i plataforma de creació per a la Dansa en espais patrimonials.

2.- VIU PATRIMONI: Una gran oferta cultural i d'oci que es repartirà pels seus nuclis històrics

3.- OBERT PATRIMONI: Portes obertes de monuments i espais culturals

En el marc de La Nit del Patrimoni del dissabte 18 de setembre 2021, Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda, exhibiran simultàniament les 15 peces dels coreògrafs convidats, amb 5 estrenes absolutes a 21 representacions creades especialment per als espais patrimonials de les 15 ciutats i que seran retransmeses en streaming a través del web www.lanochedelpatrimonio.com. Un any més la programació artística serà acompanyada de processos participatius amb artistes i voluntaris locals i tallers gratuïts d'invitació a la dansa, impartits pels coreògrafs convidats.

La selecció de les companyies i espais que integren aquest festival ha estat realitzada per la Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, sota la direcció artística de Lorenzo Pappagallo, que ha configurat un espai d'intercanvi entre Patrimoni Mundial UNESCO, llenguatges artístics i públics diversos.

ORGANITZACIÓ I COL·LABORADORS
La Nit del Patrimoni 2021 està organitzada pel Grup de Ciutats Patrimoni, a través de la seva Comissió d'Educació, Cultura i Esport.

Patrocinadors:
Ministerio de Cultura y Deporte, Dirección General de Bellas Artes
Ministerio de Cultura y Deporte, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM)
Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación, Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID)
Gobierno Vasco, Etxepare Euskal Institua

Col·laboradors:
Instituto Cervantes
UNESCO, Centro del Patrimonio Mundial París
Paradores de Turismo
Federación Estatal de Asociaciones de Compañías y Empresas de Danza (FECED)
Academia de Artes Escénicas de España
Asociación de Ciudades Mexicanas Patrimonio Mundial
Red del Historiador y del Conservador de las Ciudades Patrimoniales de Cuba
Red Peruana de Ciudades Patrimonio Cultural de la Humanidad

Wpp