Desembre 13, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHEEl president del Grup i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, inaugura el 14 de juny un Fòrum que se celebra de forma presencial i telemàtica i que comptarà amb ponents nacionals i internacionals de França, Itàlia, Anglaterra i Mèxic.

Alcalá de Henares, 7 de juny de 2011. La ciutat d'Alcalá de Henares acull el Fòrum Ciutats Patrimoni, Ciutats de Cultura, que se celebra els dies 14 i 15 de juny. El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Antonio Rodríguez Osuna, juntament amb el secretari general de Cultura del Ministeri de Cultura i Esport, inauguren aquestes jornades que tenen com a objectiu abordar els grans reptes de la cultura segura en l'etapa post Covid i que comptaran amb grans experts nacionals i internacionals.

El Fòrum se celebra de forma presencial al Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid i també permet la inscripció gratuïta per seguir les ponències en format on line a través de la pàgina web https://ciudadespatrimonio.org/foroalcala/inscripcion/

Segons el president de Grup, Antonio Rodríguez Osuna, "aquest Fòrum és molt important en el moment clau de la reactivació turística i cultural, en què les Ciutats Patrimoni volem seguir sent un referent nacional i internacional de cultura segura, al temps que apostem per afavorir la participació entre creadors, gestors i ciutadans. Les Ciutats Patrimoni som líders en la posada en valor de la cultura i el Patrimoni Mundial i volem seguir en aquest camí de la mà dels creadors, que són un factor imprescindible per a potenciar les polítiques culturals i la singularitat dels nostres espais patrimonials en tots els àmbits artístics".

Per la seva banda, l'alcalde d'Alcalá d'Henares, Javier Rodríguez Palacios, ha destacat que "per a la nostra ciutat és un repte acollir la celebració d'aquest Fòrum, en què creiem que s'ha d'aprofitar tot el potencial de les indústries culturals en què s'assenta l'economia creativa per estimular una innovació enfocada en el creixement econòmic, l'ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom".

El primer panell té com a objectiu generar un diàleg entre els espais patrimonials i la creació i exhibició cultural. Per aportar la perspectiva des del món de la creació, el panell compta amb Jesús Cimarro, president de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya i director de Pentación Espectáculo; Maria Sheila Cremaschi, directora de l'Hay Festival Segòvia, Marcela Díez-Martínez Franco, coordinadora del Programa Comunidad Cultural. Universidad Nacional Autónoma de Mèxic (UNAM) i Antonio Ruz, coreògraf, ballarí i director de la seua pròpia companyia.

El segon panell de treball abordarà els reptes i oportunitats en els espais patrimonials com a llocs per a la creació cultural. La moderadora serà María Victoria Bermejo, coordinadora de la Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salamanca i en el debat comptarà amb experts del Festival d'Avinyó (França) i de la Biennal de Venècia (Itàlia).

Els models de cultura sostenible, serà un altre dels eixos de debat, amb la participació de Silvia Modia, sotsdirectora de l'Auditori de Galícia de l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la; Carlo Francini, Gestor del Centre Històric de Florència Patrimoni de la Humanitat i Carlos Llop, Promotor d'espectacles musicals, al costat de representants del Festival d'Edimburg i de l'Institut Cervantes.

El panell tres abordarà els reptes de la indústria cultural i les Ciutats Patrimoni en la creació de riquesa; oferta turística i posada en valor del Patrimoni Mundial. Segons Maria Aranguren, regidora de Turisme d'Alcalá d'Henares, "s'ha demostrat que, quan s'integra a les indústries culturals en les estratègies globals de creixement i desenvolupament, les indústries creatives contribueixen a revitalitzar les economies nacionals, generen llocs de treball verds, estimulen el desenvolupament local i fomenten la creativitat".

La cultura i el patrimoni com a elements de transformació social, també serà un altre dels temes de debat amb la participació de Javier Marín, director del Festival de Música Antiga d'Úbeda i Baeza; Immaculada Cid, presidenta de Zoés (Associació de Veïns del Barri de l'Oest de Salamanca) i Juliana Forero, especialista en Programes Culturals de la UNESCO.

L'última sessió de treball sotmetrà a anàlisi la cultura i el patrimoni com a elements d'atracció turística i desenvolupament econòmic amb la participació de Maria Jesús Ávila, directora del Centre d'Arts Visuals Fundació Helga d'Alvear de Càceres i Elena Valdés, cap de l'àrea de Turisme cultural de Turespaña, juntament amb representants de la Spain Film Commission i el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.

Per a més informació: https://ciudadespatrimonio.org/foroalcala/programa/

Inscripcions: https://ciudadespatrimonio.org/foroalcala/inscripcion/

Wpp