abril 18, 2024

ajuntamentdaltvila

ONCE-GCPHEEl president del Grup i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, acorda amb el director general de Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, un programa d'accions per al foment de l'accessibilitat universal.

Àvila, dimecres 14 d'abril de 2021.- El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, ha signat avui un conveni de col·laboració amb el director general de Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, per desenvolupar un programa d'accions per al foment de l'accessibilitat universal. Segons ha explicat el president del Grup, "el nostre objectiu és promoure iniciatives que afavoreixin la plena i efectiva inclusió i normalització social de les persones amb discapacitat, així com el seu accés al gaudi ple del patrimoni cultural que les 15 ciutats atresoren com a Patrimoni de la Humanitat".

Per la seua banda, el director general de Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, ha assegurat que "aquest conveni suposa un avanç en la consecució d'un dels nostres objectius com és el foment de l'accessibilitat universal i el disseny per a tothom en entorns, productes i serveis per a assegurar l'accés de les persones amb discapacitat a la cultura en igualtat de condicions tal com reconeix la Convenció de Drets de Nacions Unides".

El president del Grup ha subratllat que el conveni signat avui, amb una vigència de dos anys, dona continuïtat al què es va signar el 2017: "Ara fem un pas més amb un programa de cooperació per a la promoció de l'accessibilitat universal, inclosos els espais virtuals, en els edificis, instal·lacions i serveis. També suposa un avanç en la sensibilització social i empresarial respecte de les qüestions que afecten les persones amb discapacitat. A més, establirem criteris de preferència vinculats a la contractació de persones amb discapacitat, accessibilitat universal en instal·lacions, productes i serveis per a concessió d'ajudes, subvencions o qualsevol altre tipus de suport derivats dels programes o serveis del grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat".

La Fundació ONCE, segons ha explicat el seu director general, oferirà "assessorament tècnic al Grup en projectes d'accessibilitat universal, especialment en l'àmbit patrimonial i turístic. També es contempla realitzar activitats de formació en matèria d'accessibilitat universal i disseny per a tothom dirigides a personal del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat".

Afrontar el repte de la digitalització és un altre dels objectius del conveni. Rodríguez Osuna ha explicat que "consideram necessari aprofitar la innovació per fomentar i afavorir la inclusió social actuant en serveis, productes, entorns, mitjans de transport i mobilitat i aplicacions TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), de manera que les seues infraestructures i serveis públics i privats siguin utilitzables per totes les persones en igualtat de condicions, amb més eficiència i interactivitat".

José Luis Martínez Donoso, que ha estat acompanyat pel director d'Accessibilitat i Innovació de la Fundació Once, Jesús Hernández Galán, ha afegit que "consideram prioritàries totes les actuacions destinades a promoure el potencial de les tecnologies de la informació i Comunicació a favor de les persones amb discapacitat. La 'Quarta Revolució' digital, que actualment estem vivint no deu servir per fer més gran la bretxa digital, sinó com a palanca de canvi a favor de la plena inclusió de les persones amb discapacitat".

La signatura del Conveni s'ha celebrat al Palacio de los Verdugos d'Àvila, l'alcalde, Jesús Manuel Sánchez Cabrera, ha agraït que "aquest acord se signi a la nostra ciutat, ja que Àvila és una de les ciutats d'Espanya més accessibles i estic convençut que aquest compromís permetrà que el Grup segueixi avançant en accessibilitat i en la prestació del millor servei a les persones que visiten les nostres ciutats".

Aquesta tarda arrenquen les Jornades sobre Turisme i Accessibilitat, sota el títol "Patrimoni de la Humanitat, per a tota la Humanitat". Organitzades per la Comissió de Turisme del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, aquestes Jornades, que se celebren els dies 14 i 15 d'abril al Palau de Superunda, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Àvila i el Ministeri de Cultura i Esport i compten així mateix amb la participació de la Secretaria d'Estat de Turisme; de l'Ajuntament de Madrid i Madrid Destino, el Museu Nacional Thyssen Bornemisza, Fundació ONCE, ILUNION i Pronisa Plena Inclusión.

"La informació inclusiva com a eina turística integradora per a la difusió del patrimoni", és un dels grans reptes que s'abordaran en aquestes Jornades, que inaugura el president del Grup de Ciutats Patrimoni, a les 16.30 hores, juntament amb la sotsdirectora general de Gestió i Coordinació dels Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport, Pilar Barrero, abans de donar pas a la ponència marc inicial, de Jesús Hernández Galán, director d'accessibilitat universal i Innovació de Fundació ONCE. El panell de bones pràctiques en accessibilitat i informació posarà fi a la primera Jornada, que continua el dijous 15 d'abril amb un taller pràctic sobre lectura fàcil aplicat al turisme i a la interpretació del patrimoni, un altre sobre senyalètica accessible, a més d'una ponència sobre bones pràctiques d'accessibilitat en noves tecnologies destinades al turisme.

La ponència "un Museu a mida", de Thyssen Bornemisza i l'exemple d'accessibilitat de Madrid Destino posaran el punt i final a les Jornades, que es desenvolupen de manera presencial i en format on line i estan dirigides a tècnics de turisme de les Ciutats i a altres persones interessades de les organitzacions participants.

Wpp