Setembre 07, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Joan PratsLes distincions seran atorgades el proper dia 5 d’agost a l’acte oficial que tindrà lloc al baluard de Sant Pere.

L’historiador, arquitecte i polític, Joan Prats Bonet, i la llibreria Verdera rebran les Medalles d’Or de la Ciutat d’Eivissa el proper dia 5 d’agost a l’acte oficial que tindrà lloc a partir de les 21 hores al baluard de Sant Pere. Per al regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, les Medalles d’Or de la Ciutat d’Eivissa son el màxim honor que concedeix l’Ajuntament d’Eivissa i és un plaer poder atorgar-les a Joan Prats Bonet i a la llibreria Verdera. En el cas de Joan Prats considero que es mereix aquesta distinció per la extraordinària tasca en la investigació i difusió de la història d’Eivissa i, amb respecte a la llibreria Verdera, aquesta distinció es ben merescuda pel reconeixement a les pràctiques i els valors del petit comerç i en particular per ser un establiment emblemàtic que ha estat un referent per a tots els eivissencs en aquest segle d’existència”.

La contribució de Joan Prats Bonet, nascut a Sant Antoni de Portmany l’any 1942, en el camp de la investigació i divulgació del llegat històric d’Eivissa, és molt extens i contempla més d’un centenar d’articles, ressenyes i textos de conferències impartides sobre diferents personatges, episodis i costums.

Aquesta labor investigadora s’ha centrat sobretot en l’època contemporània, especialment en el segle XIX i la primera meitat del segle XX i té com a eixos temàtics la història política, especialment les ressenyes biogràfiques de personatges polítics vinculats a Eivissa i també els aspectes etnogràfics com festes i costums així com diferents esdeveniments polítics d’importància històrica.
Son articles redactats de manera entenedora i amena i, a la vegada, amb molta rigorositat, propiciant així l’accés a del gran públic al coneixement del passat recent.
Dels seus estudis, Joan Prats Bonet, en destaquen dos apartats que han ajudat a completar el buit que patia la historiografia Pitiusa. D’una banda, la relació dels alcaldes de la ciutat d’Eivissa, que va reconstruir a través del buidat que va realitzar dels butlletins oficials i actes municipals i d’altra banda, els estudis dels diferents diputats que han representat les Pitiüses tant al Congres com al Senat.

La tasca investigadora i la seva professió d’arquitecte el porta també a la recerca de l’evolució de l’urbanisme, així com a la creació i construcció de molts dels carrers d’Eivissa, monuments o places. Aquest darrer eix està molt vinculat a la seva faceta com a arquitecte, la seva professió. Porta a terme la restauració i rehabilitació del Museu etnogràfic d’Eivissa can Ros i, tal i com explica l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, ha estat membre de les Comissions Insulars d’Urbanisme, del Patrimoni Històric artístic de les Pitiüses i dels plans de Protecció dels barris de Dalt Vila, sa Penya i la Marina.
Prats també ha estat autor de més de vuitanta veus d’aquesta Enciclopèdia, la majoria enquadrades dins els àmbits d’estudi de personatges històrics contemporanis, urbanisme i edificis emblemàtics, però també n’ha redactat d’altres relatives als diferents partits polítics de l’etapa de la Transició democràtica.

En la seva faceta com a polític, va ser un dels fundadors del partit Socialdemocràcia d’Eivissa i Formentera. Després, una vegada incorporat a la Unió de Centre Democràtic (UCD), a les primeres eleccions democràtiques va ser elegit alcalde de la ciutat d’Eivissa entre 1979 i 1983.
També és un home solidari i compromès amb la societat eivissenca sent membre de diferents entitats

Per la extraordinària tasca en la divulgació i investigació de la història, per la seva experiència i construcció personal i professional en particular i per tot el que ha fet per la memòria històrica col·lectiva, Joan Prats Bonet és àmpliament mereixedor de ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa.

Pel que fa al guardó a la llibreria Verdera, ubicada al barri de la Marina, es pot considerar la primera papereria d’Eivissa i la llibreria més antiga oberta actualment.
Els antecedents històrics de la llibreria Verdera, ubicada al carrer Montgrí numero 7, els trobem a l’any 1871 quan l’impressor i editor Josep Verdera Ramón adquirí una impremta on s’editaren les publicacions El ibicenco o La Peladilla, entre d’altres. Estava ubicada a la plaça de Sant Telm, i tenia una botiga on venien productes d’escriptori, sent la primera papereria d’Eivissa.

Més tard va ser el seu fill, Julián Verdera, qui donà un nou impuls comercial a la botiga instal·lada al carrer Montgrí, coneguda i publicitada com a Libreria de Julián Verdera o Centro de suscripciones de Julián Verdera.

Com a centre de subscripcions, apart dels diaris i publicacions locals, era corresponsal de revistes i publicacions nacionals, que arribaven a Eivissa a través de Verdera.

La llibreria Verdera era el centre clau de la vida quotidiana del barri de la Marina per l’ample diversitat comercial que oferia. De fet, durant dècades i als seus inicis, segons explica l’escriptor Vicente Valero, la llibreria era un lloc tant comercial que estava especialitzat en portar diferents objectes útils des del Barcelona. Des de bicicletes, màquines de cosir, i la mateixa premsa que arribava en vaixell fins Eivissa. En aquell moment, tan sols hi havia dues embarcacions setmanals que enllaçaven l’illa amb la Península i aquest fet suposava que la premsa arribava a Eivissa tots els dijous i els diumenges.

A principis del segle XX, els materials que més es venien eren la tinta, per a les plomes d’escriure, i els papers blancs. Els fills de Julià Verdera, José, Vicente i Manuel, continuaren amb la llibreria i la impremta. Durant aquesta etapa, més coneguda com a Llibreria Verdera, es seguí expandint el negoci a l’hora que també evolucionava el sector, les plomes estilogràfiques donen pas als bolígrafs, la comercialització de les primeres màquines d’escriure, etc. La llibreria també subministrava llibres de text i objectes d’escriptori i dibuix als estudiants, llibres, revistes i feia treballs tipogràfics i enquadernacions.

Actualment està regentada per Julián Verdera, net del fundador, i és l’única llibreria que encara es manté al barri de la Marina.
A la papereria Ca’n Verdera hi podem trobar material de papereria, revistes, diaris i publicacions locals. També un expositor de targetes postals que varen tenir un auge i esplendor a aquesta llibreria als primers anys del segle XX quan oferia un bon assortiment de postals i que, amb posterioritat també començà a editar-les amb fotografies d’Antoni Campañà.