abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Pau FanerL’escriptor del mes d’abril a la Biblioteca Municipal d’Eivissa és Pau Faner amb motiu del 50è aniversari de la publicació de l’obra Contes menorquins.
Pau Faner i Coll, va néixer a Ciutadella, Menorca, l’any 1949. És novel·lista, pintor i professor de secundària.

Va fer els primers estudis a Ciutadella i es va traslladar més tard a Mataró i a Barcelona, on va estudiar Filosofia i Lletres (especialitats de filologia hispànica, catalana i anglesa) i finalment es va doctorar en Filologia Romànica. La seua tesi doctoral va ser publicada el 1982 amb el títol La nova narrativa illenca des de dins. Com a catedràtic d'anglès ha donat classes a l'Institut J. M. Quadrado, de Menorca. Com a pintor ha dut a terme diverses exposicions a Europa i Amèrica.

La seua obra narrativa va començar el 1972 amb la publicació del llibre Contes menorquins. Els crítics van considerar des d'un primer moment que l'obra d'en Faner beu de les fonts de la narrativa sud-americana. Desprès d’aquesta primera obra, va publicar un seguit de narracions i novel·les que representen una renovació de la prosa menorquina i la introducció a la literatura catalana dels models imaginatius del realisme màgic: 'L’Arcàngel' (1974) i 'Un regne per a mi' (1975) - que li valgueren el premi Ciutat de Palma i el Sant Jordi, respectivament -, 'El camp de les tulipes' (1976), 'Potser només la fosca' (1979), 'Amb la mort al darrera' (1980), 'Lady Valentine' (1984), premi Víctor Català, 'Fins al cel' (1984), premi Josep Pla i premi Joan Crexells, i 'Viatge de nit' (1986). Amb 'Moro de rei' (1988) va guanyar el premi Ramon Llull, i el 1992 el Sant Joan amb 'Mal Camí i bon senyor'.

En l’àmbit de la literatura infantil, és autor de narracions com 'El camí de roques negres' (1991), 'Les noces del cel i la terra' (1997) ; i de teatre: 'El gorg blau', premi Diputació de València de teatre infantil i juvenil 1995, i 'Mon senyor', premi Micalet 1996.

El 1999, Edicions de la Magrana va reeditar les seues principals novel·les en una col·lecció d'autor.
Després d’un temps sense publicar cap novel·la, l'any 2004 va reprendre la seua activitat novel·lística amb Aetara, una obra d'aventures que té com a fons les creences ancestrals.
També ha fet obres en castellà, el llibre de narracions Caballos de carga (1984), AEIOU (1986)) i la novel·la Flor de sal (1986), que va guanyar el premi Nadal i també el premi Chianti Ruffino Antico Fattore.

Col·labora en premsa i en altres publicacions periòdiques, com ara l'Avui, El Periódico, Diario 16 o Última Hora. El 2011 va publicar la novel·la 'Les bodes del diable' i en 2016 'L’amor del capità Gavina'. El 2012 l'Ajuntament de Ciutadella va reconèixer la seua trajectòria literària i artística amb la Medalla d’Or d’aquesta ciutat.

Pau Faner i la seva relació amb l’illa d’Eivissa. El 27 d’octubre de 2006 Pau Faner va participar en un col·loqui al Club Diario, junt amb l’eivissenc Josep Marí i el mallorquí Joan Guasp, en el Cicle «Sopa d’Illetres», promogut des de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, per conversar sobre la creació literària, la literatura catalana i la comunicació entre els creadors de Balears.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf

Wpp